vineri, 13 noiembrie 2009

Băsescu i-a făcut să râdă şi pe profesorii PDL, spunându-le cum le vor creşte salariile

Explicaţiile preşedintelui Traian Băsescu despre aplicarea majorării salariale în cazul dascălilor a stârnit râsete ironice profesorilor simpatizanţi şi membri PDL care i-au reproşat şefului statului că nu mai au răbdare.
"Salariile din preuniversitar vor creşte cu 78% în perioada 2010-2015" a fost declaraţia care a declanşat rumoare printre cei 800 de dascăli reuniţi la Palatul Parlamentului, tocmai pentru a-l sprijini pe şeful statului în cursa electorală. După câteva secunde, în care, părând uşor derutat, a privit încruntat sala, Băsescu a răspuns: "Deci, asta e scris în lege". Apoi, a accentuat, recâştigându-şi zâmbetul: "Asta e scris în lege, asta vă spun".
O întrebare venită din partea cadrelor didactice l-a pus din nou în dificultate pe Traian Băsescu. După ce o profesoară i-a spus preşedintelui că există riscul ca în viitor învăţătorii să aibă venituri mai reduse decât profesorii debutanţi, un schimb de replici rapid a fost declanşat instantaeu. "Cât câştigaţi pe oră, doamnă?" "La ce vă referiţi?" "Întreb ca fapt divers...." "Pe oră nu vă pot spune! Vă pot spune că după 24 de ani în învăţământ, cu gradul I, câştig 14 milioane pe lună!" "Deci, cât luaţi în mână?" "14 milioane" "Net?" "Exact! Credeţi că mai avem răbdare până în 2015?" "Doamnă, nu cred că mai aveţi răbdare, dar sunt convins că veţi face ceea ce trebuie".
Câteva minute mai târziu, Băsescu a încercat să detalieze strategia pe care o are în vedere: "Nimeni nu vă poate garanta creştere salarială în moment de criză, dar vă pot spune o sursă a banilor pentru creşterea salarială: Dacă se vor preda copiilor 6-7 materii în loc de 14, atunci vor rămâne bani foarte mulţi. Totul e să fim cinstiţi". Rostul respectivei replici prezidenţiale fusese preconizat de către Băsescu la începutul discursului său, atunci când le-a spus dascălilor că noua lege va aduce cu sine înjumătăţirea numărului de materii predate la nivelul liceului: "Nu mai putem face 13-14 materii într-un an , pentru că astfel sacrificăm copiii".
Flancat la prezidiu de o întreagă armată a oficialilor democrat-liberali: Emil Boc, Liviu Negoiţă, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Daniel Funeriu, Cătălin Croitoru sau Cristian Alexandrescu şi urmărit cu atenţie din primul rând de către Elena Udrea (care, în mod ciudat nu s-a aşezat lângă celelalte vedete PDL), preşedintele a ţinut să exemplifice care sunt rezultatele actuale ale sistemuluid e învăţământ: "Elevul are nevoie de competenţe, pentru a putea face faţă pieţei forţei de muncă. Uitaţi-vă la oamenii politici începând cu mine cum vorbesc o limbă străină!". Şi, trecând în revistă discursul bine ştiut despre tandemul oameni politici-sindicate care, în opinia preşedintelui a compromis iniţiativa reformării sistemului, Băsescu a explicat şi mai plastic ce anume vrea noua lege a Educaţiei: "Societatea nu trebuie să-i pună în mână absolventului un peşte, ci o undiţă. Poate că într-o zi, cineva nu îi va mai aduce peşte şi atunci copilul va rămâne nemâncat. Îi trebuie o undiţă cu care să pescuiască hrana".
În ciuda faptului că profesorii, care au rimit la intrarea în clădirea parlamentului mape cu pliante, pixuri şi broşuri personalizate cu textul "Băsescu pentru România" au vociferat în câteva rânduri pe seama discursului său, preşedintele a lăsat impresia că atmosfera i-a făcut plăcere, transmiţând la plecare: "Vă las pe alţii pe care să-i jumuliţi. Îi las la dispoziţie. Dacă nu terminaţi până termin emisiunea de la B1TV, de la unşpe, vin înapoi".

sursa: gandul

Niciun comentariu: