vineri, 8 ianuarie 2010

Ce se doreste pentru Iasi pentru 2010. Oare ce se va primi?

Dezbătută în regim de urgenţă de parlamentari, Legea bugetului de stat pe 2010 an aduce după sine câteva mii de amendamente, multe negocieri, dar şi jocuri de culise prin care se încearcă adoptarea cât mai grabnică a acestuia în schimbul unor alocări bugetare care să mulţumească parlamentarii şi colegiile în care au fost aleşi.

În ceea ce-i priveşte pe parlamentarii ieşeni, amendamentele aduse la bugetul de stat sunt legate în cea mai mare parte de obiectivele de infrastructură şcolară, reparaţii de biserici ori de veşnice proiecte precum aeroport, şosea de centură sau autostradă. În ciuda sutelor de amendamente propuse de deputaţii şi senatorii de Iaşi, încrederea acestora în alocarea de fonduri de la bugetul de stat este redusă, atât din cauza austerităţii anunţate de Guvern, cît, mai ales, de slaba reprezentare a judeţului la nivel central.


Amendamente ”fluviu” la PSD

Deputatul PSD Anghel Stanciu are, potrivit proprilor spuse, peste 100 de amendamente, care fac referire în special la reabilitarea şi modernizarea unor grădiniţe şi şcoli din Colegiul 6 – Hîrlău. ”Peste acestea se mai regăsesc şi unele construcţii noi, printre care şi câteva biserici. Toate aceste solicitări însumează un buget de 26.570 milioane lei”, ne-a declarat deputatul PSD. Social-democraţii vor susţine şi amendamentele propuse de Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean, dar şi asigurarea unui procent de 6 la sută din PIB pentru învăţământ, considerând că la acest moment asistăm la ”o inginerie financiară prin care se eludează legea. ”Practic, în acest moment, învăţământului îi este acordat un procent de 0,92 la sută de la bugetul central şi 2,67 la sută de la bugetul local. Printre alte amendamente voi mai propune creşterea bugetului acordat pentru cercetare, de la 0,18 la 1 la sută din PIB”, a completat parlamentarul ieşean. Potrivit acestuia, în condiţiile în care aceste solicitări vor fi respinse, Guvernul va trebui să-şi asume răspunderea.

Medicul Ciuhodaru luptă pentru... Aeroport

La rîndul său, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru , membru al Comisiei de Sănătate, a cerut ca finanţarea Aeroportului Internaţional Iaşi să fie suplimentată cu 200 milioane lei, de la capitolele bugetare ”cheltuieli curente” şi ”siguranţă naţională”. ”Nu putem vorbi de un aeroport internaţional modernizat la standarde occidentale fără modernizarea aerogării şi extinderea pistei. Actuala pistă este betonată şi are 1.800 de metri lungime şi 30 de metri lăţime. Modernizarea aerogării presupune 16.000 de metri pătraţi pentru fluxurile de pasageri şi utilităţi şi 12.000 de metri pătraţi la subsoluri, pentru benzile de bagaje, precum şi realizarea unui terminal cargo pentru preluarea zilnică a 200 de tone de mărfuri, fără a mai vorbi de depozit de carburanţi cu o capacitate de 500 de tone. În prezent finanţarea, care este insuficientă, se asigură din venituri proprii ale CJ şi din alocaţii din bugetul propriu al judeţului, drept pentru care se impune ca aceste cheltuieli de modernizare să fie susţinute de la bugetul de stat”, argumentează Tudor Ciuhodaru. În opinia acestuia, modernizarea Aeroportului din Iaşi va duce la sprijinirea dezvoltării regionale şi întărirea cooperării transfrontaliere”. Un alt amendament susţinut de acesta se referă la suplimentarea sumelor necesare finalizării şoselei de centură, cu 100 de milioane lei, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Ieşenii să-şi ia gândul de la autostradă

În ce-i priveşte pe liberalii ieşeni, amendamentele acestora se îndreaptă tot spre proiectele deja enunţate, un loc special ocupându-l Filarmonica Iaşi. ”Peste şcolile şi grădiniţele din colegiul meu, pentru a căror reabilitare şi modernizare voi insista să atrag nişte bani de la buget, cel mai important amendament se referă la începerea lucrărilor de reabilitare a Filarmonicii Iaşi, lucrări pentru care vom avea nevoie de 6 milioane de euro. Dat fiind însă acest buget de austeritate, dar şi acest guvern monocolor, proiectele Iaşului vor fi vitregite de o susţinere consistentă de la bugetul de stat. Cu siguranţă, Guvernul Boc IV este întruchiparea tuturor eşecurilor, iar proiectele Iaşului vor rămâne în acelaşi stadiu”, ne-a declarat deputatul Adomniţei. În aceste condiţii, liberalul se declară sceptic în privinţa alocării de fonduri pentru şoseaua de centură, în vreme ce Autostrada Est-Vest ”nici nu e trecută în buget”.

Suceveanul Nechifor consideră că Boc încalcă legea

Deputatul PD-L de Suceava Sanda Maria Ardeleanu este de părere că, de la data depunerii proiectului Legii bugetului, parlamentarii au avut răgazul să citească critic, să facă propuneri, ”astfel încât votul să fie unul argumentat, în cunoştinţă de cauză”. Ardeleanu a adăugat că, în linii mari, acest buget a primit deja votul consultativ în Comisii. ”Este un buget care permite desfăşurarea activităţii în sistem: continuarea marilor proiecte, dar şi dezvoltarea altora, cu o grijă suplimentară faţă de cheltuirea banului public”. În schimb, deputatul PSD Cătălin Nechifor este de părere că adoptarea bugetului pe 2010 ”nu respectă legea”. ”Guvernul ar fi trebuit să vină cu proiectul în Parlament încă din luna octombrie a anului trecut. Acum, sistemul de stat funcţionează în conformitate cu prevederile bugetare de anul trecut, care este mai generos. Dar, în momentul de faţă există o stare de necesitate, va trebui să adoptăm bugetul pe 2010 pentru a primi banii de la FMI”, ne-a declarat deputatul Nechifor.

Sursa: Evenimnetul

Niciun comentariu: